Steki z polędwicy wołowej z masłem ziołowym, bobem i musem kalafiorowym
- 4 x 100 g steków z polędwicy wołowej
- Marynata:
- 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól morska do smaku
- Masło czosnkowe:
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska, pieprz cayenne do smaku
- Bób Hortex 400g
- Kalafior Hortex 300g
- Masło 100g
- Śmietana 30 proc. 100ml
- Rozmaryn
- Papier do pieczenia Saga
Wszystkie składniki masła czosnkowego dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masło ułożyć na środku papieru do pieczenia Saga i zwinąć formując wałek o grubości około 2-3 cm. Tak przygotowane masło wstawić na godzinę do lodówki, aby stwardniało.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, doprawić do smaku, natrzeć nią steki i usmażyć na grillu lub nagrzanej patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Czas smażenia steków zależy od grubości i własnych preferencji .
Rozmrożony bób Hortex smażymy na maśle z rozmarynem i doprawiamy pieprzem i solą.
Rozmrożony kalafior Hortex blanszujemy następnie odcedzamy i miksujemy z masłem i śmietana doprawiamy do smaku.
Stek podajemy z warzywami i masłem ziołowym.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Podziel się opinią
Komentarze