Spaghetti na ostro z krewetkami i pomidorkami cherry
- Dla 3 osób:
- makaron spaghetti 1 opakowanie
- krewetki tygrysie mrożone 500 g
- pomidorki koktajlowe 300 g
- czosnek 3 ząbki
- masło 30 g
- ostra papryka w płatkach 1,5 łyżeczki
- białe wino wytrawne 150 ml
- koperek pęczek
- sól, pieprz do smaku
- cytryna lub limonka do smaku
Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się makaron, obrać i pokroić w plasterki czosnek. Pomidorki oderwać z gałązek i umyć. Na łyżce masła smażyć pomidorki z czosnkiem ok. 5 minut, aż czosnek nabierze złotego koloru, wlać wino, wsypać ostrą paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos musi mieć wyrazisty smak. Kiedy połowa wina odparuje, dodać krewetki, a po chwili ugotowany, odcedzony makaron z łyżką wody z gotowania. Wymieszać z resztą masła. Podawać posypane koperkiem, z ćwiartką cytryny i kieliszkiem białego wina.
Podziel się opinią
Komentarze