Spaghetti aglio olio e peperoncino
- 250 g makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ostra papryczka lub 2-3 szczypty suszonej
- kawałek czerwonej papryki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente. Czosnek obrać i zmiksować blenderem, papryczkę przekroić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Czerwoną paprykę również pokroić w małą kostkę lub wrzucić do blendera. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, oba rodzaje papryki i smażyć na małym ogniu, aby czosnek się delikatnie zrumienił. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać posiekaną natką. Można jeszcze dodatkowo posypać tartym parmezanem.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze