Sos tatarski- najlepszy do jaj,pasztetów i mięs
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych (300 g)
- ok. 200-250 ml majonezu
- 2-3 łyżki śmietany (12-18%) / jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 jabłko
- pieprz carny w młynku Specialite Kamis
- musztarda- do smaku najlepiej delikatesowa lub Dijon Kamis
- sól morska w młynku Specialite Kamis
Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kosteczkę im mniejsze, tym sos smaczniejszy. Jabłko, nie jest obligatoryjne, ale kiedyś dodałam i bardzo wszystkim posmakowało- kontrastuje ze smakiem ogórków i pieczarek.Całość łączymy ze śmietana i majonezem i doprawiamy do smaku: pieprzem, solą oraz musztardą. Sos jest najlepszy po kilku godzinach- gdy smaki się "przegryzą"
Przepis dodał użytkownik smerfetka79
Podziel się opinią
Komentarze