Śmietankowo-budyniowa pokusa
- Biszkopt:
- 4 jajka
- ? szklanki cukru
- ? szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- Poncz:
- ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 20 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 budynie karmelowe
- Masa śmietankowa:
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- ? litra śmietany 30%
- ok. 6 łyżek cukru pudru
- Do dekoracji:
- 5 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik niunius173
Podziel się opinią
Komentarze