Smazony kurczak po jawajsku
- 1 kg kurczaka,
- 2 lyzeczki kolendry,
- 1 lyzeczka kurkumy,
- 1,5 lyzeczki soli,
- 8 szalotek,
- 1 zabek czosnku,
- 1-2 swieze czerwone papryczki chilli,
- 1 lyzeczka cytronelli,
- 375 ml mleka kokosowego,
- 1 lyzeczba brazowego cukru,
- olej do glebokiego smazenia.
1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.
2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.
4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozyc
do mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).
5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac
przez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., az
kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocic
porcje kurczaka na druga strone.
6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez
2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal
Przepis dodał użytkownik martak29
Podziel się opinią
Komentarze