Smażone suszone grzyby
- 16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3-4 cm.,
- - 3 szklanki mleka,
- - 2 jajka,
- - 1/2 szklanki bułki tartej,
- - 4 łyżki mąki,
- - natka pietruszki,
- - olej do smażenia,
- - sól.
Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące, posypane żółtym serem i przybrane natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik marcin.n90
Podziel się opinią
Komentarze