śleżyki
- 1kg mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki maku,
- 2dag drożdży,
- 1 szklanka mleka
ciasto:1 łyżeczkę cukru rozetrzeć z drożdżami, rozpuścić w mleku, posypać delikatnie mąką i odtawić w ciepłe miejsce. wymieszać mąkę, cukier , dodać podrośnięte drożdże. wyrobić ciasto (należy dodawać wody do uzyskania konsystencji jak na kopytka) ciasto po wyrobieniu powinno odstawać od ręki. formować ciasteczka: oryginalnie robi się takie malutkie kopytka piec w piekarniku oko.20 min w temp.160
mleko makowe:zalać mak wrzątkiem i gotować ok 30 minut. odlać wodę, mak 2-3 razy zmielić w maszynce. ponownie zalać ciepłą wodą, posłodzić, dodać posiekane bakalie.
Przepis dodał użytkownik agata124533
Podziel się opinią
Komentarze