Sernik z kremem i powidłami
- Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru, 3 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.
- Masa serowa: 1 kg twarogu, 20 dag cukru, 10 jajek, kostka margaryny, 2 cukry waniliowe, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka mąki ziemniaczanej.
- Krem: 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, kost. masła, szkl. cukru pudru, cukier waniliowy.
- Ponadto: powidła śliwkowe, polewa czekoladowa.
1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podizelić na dwie równe części, ułożyć w jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić.
2. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz cukier waniliowy. Wymieszać z ubitymi białkami. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 150st, następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok. pół godz. w temp. 180st. Wystudzić w blaszce.
3. W 1/2 szkl. mleka rozrobić obydwie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
4. Pierwszy kruchy placek posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i przykryć masą serową, przykryć pozostałym kremem. Na krem wyłożyć kolejną warstwę powideł, przykryć drugim kruchym plackiem. Polać polewą, udekorować.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze