Sernik z konfitura wiśniową
- Składniki:
- - Konfitura:
- - 1 kg wiśni
- - 50 dag cukru żelującego 2:1
- - cynamon
- Ciasto:
- - 10 dag mąki
- - 10 dag masła
- - 1 żółtko
- - 5 dag cukru
- - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- - 1/2 cukru waniliowego
- Masa:
- - 1.25 kg tł ustego twarogu
- - 40 dag cukru
- - 3 łyżki mąki
- - po 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy
- - 1/2 cukru waniliowego
- - 5 jajek
- - 2 żółtka
- - 50 ml śmietanki 36-proc.
- - 7-8 dag rodzynek
Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze