Sernik pychotka
- 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego.
- 1 szklanki cukru.
- 3 jajka(zoltka ida do sera a z bialek ubijamy na koncu piane)
- 2 szklanki gestej kwasnej smietany.22%
- 1 lyzeczka soku z cytryny.
- 1 cukier waniliowy.
- Na spod 1,5 szklanki pokruszonych herbatnikow-0,25 szklankicukru-i 1/3 szklanki roztopionego masla.
Herbatniki,cukier i roztopione maslo dokladnie wymieszac ma byc konsystencja mokrego piasku tym wylozyc dno okraglej tortownicy i wstawic do lodowki by wychlodzic .Do miski wkladamy ser i miksujemy do uzyskania gladkiej masy.Nastepnie dodajemy cukier,jajka,sok,waniliei smietane .Na koniec ubic piane i delikatnie wymieszac razem z serem .Wylewamy na forme i pieczemy w temp 175 stopni przez 65 minut.gdy brzegi beda lekko zlote a srodek jasny i troche miekki wylaczamy piekarnik ,otwieramy drzwi i tak pozostawiamy z 2-3 szpara sernik w piekarniku az do ostygniecia.Im dluzej stygnie tym jest lepszy.
Przepis dodał użytkownik Martha042
Podziel się opinią
Komentarze