Sernik na zimno z galaretką
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny
- 200 g masła
- galaretka w proszku o smaku jaki najbardziej lubimy
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, jednolitą masę (cukier powinien się całkowicie rozpuścić, nie może "chrzęścić"). Dodać stopione, ale przestudzone masło, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki homogenizowane, znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, porcjami delikatnie dodawać ją do masy serowej - chodzi o to, żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do płaskiej salaterki albo tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy całkiem stężeje (jak pukniesz łyżeczką powierzchnię, to łyżeczka powinna odskoczyć), zalej rozmieszaną w wodzie, tężejącą galaretką owocową. Można wcześniej, przed wylaniem galaretki, na masie serowej ułożyć kawałki brzoskwiń, ananasa czy truskawek.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze