Sernik na herbatnikowym spodzie
- 125 g masła
- 250 g ciasteczek petit beurre
- 750 g białego sera
- 4 jajka
- 180 g śmietanki 36%
- 30 ml soku z cytryny
- 30 ml soku z pomaranczy
- zest z pomaranczy
- 385 g drobnego cukru
- 50 g czekolady rozpuszczonej
- garsc rodzynek
Maslo rozpuszczamy w mikrofalowce, dodajemy je do rozdrobnionych herbatnikow ( mozna je rozmic tluczkiem lub np w robocie kuchennym ). Mieszamy i mase wkladamy na chwile do zamrazalnika. Ser, jaja, smietane, soki, zest i cukier miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Mozemy dorzucic rodzynki jesli ktos lubi. Masa maslano-herbatnikowa wykladamy forme do pieczenia a na nia wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 150-180 st. na godzinę. Pozostawiamy do ostygniecia po czym wierzch polewamy czekolada.
Przepis dodał użytkownik Goplana
Podziel się opinią
Komentarze