wp

Sernik mazurkowy na Wielkanoc - Przepis

Trwa ładowanie...
Sernik mazurkowy na Wielkanoc
Podziel się
Składniki
  • sernik:
  • ser tłusty lub półtusty zmielony 1 kilogram
  • masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
  • cukier puder 200g lub zwykły 240 g
  • jajka w temp. pokojowej 5 sztuk
  • kasza manna 40 gramów
  • mąka ziemniaczana 1,5 - 2 łyżki
  • rum 1 łyżka
  • rodzynki sułtańskie 0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia opcjonalnie - może byc bez proszku- 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cynamon mielony KAMIS 1/2 łyzeczki
    • polewa na sernik:
  • czekolada gorzka 70% kakao połowa tabliczki
  • masło 35 gramów
  • woda przegotowana 1.5 łyżki
    • mazurek (spód pod sernik + warkocz):
  • mąka pszenna typ 650 350 gramów
  • masło miękkie (temp. pokojowa) 200 g
  • cukier puder 50 gramów
  • żółtka 2 sztuki
  • jogurt grecki lub gęsta kwaśna śmietana 2 łyżki
  • powidła śliwkowe połowa standardowego słoiczka
    • dodatki:
  • czekolada biała połowa tabliczki
  • kolorowe pisaki cukrowe 2 sztuki
  • płatki migdałowe 2 łyżki
Przepis

1.
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy/miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą i gładką masę. Dolewamy rumu i soku z cytryny - nadal ucieramy. Dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną , cynamon i proszek do pieczenia - miksujemy. Dalej ucierając, dodajemy stopniowo zmielony ser. Na końcu dosypujemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką, tak - aby białka wmieszały się do masy.

2.
Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotową masę serową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 50-60 minut (obserwujemy). Sernik wystudzamy w zamkniętym i stygnącym piekarniku. W czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

3.
Po wystudzeniu ciasta - wyjmujemy je z tortownicy.

wp

4.
Przygotowujemy mazurek, składający się z dwóch części: spodu do sernika oraz warkoczu na górę sernika. Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i jogurt grecki wyrabiamy ręcznie na ciasto, które owijamy folią i wkładamy na godzinę/półtorej do lodówki. Następnie dzielimy zimne ciasto na dwie części - jedną mniejszą (którą narazie odkładamy na bok) i jedną większą. Tę większą część rozwałkowujemy i wykładamy na papier do pieczenia na dno tortownicy - tej samej, w której piekliśmy sernik. Ciasto nakłuwamy widelcem.

5.
Pieczemy kruche ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Studzimy poza piekarnikiem

6.
Mniejszą odłożoną część dzielimy na 6 kawałków i z każdego formujemy cienkie wałeczki

7.
Z wałeczków formujemy warkocz na taką długość, jaką ma spód tortownicy.

8.
Warkocz przenosimy delikatnie na papier do pieczenia i pieczemy na dnie naszej tortownicy tak samo - w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Lekko studzimy.

wp

9.
Sernik polewamy tylko na samej górze przygotowaną polewą czekoladową: topimy na parze gorzką czekoladę z masłem i wodą. Następnie lekko ostudzony warkocz przekładamy na górę sernika

10.
Topimy w mikrofalówce lub na parze białą czekoladę i smarujemy nią wycięte z papieru do pieczenia kształty jajek - pisanek. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Czyność powtarzamy jeszcze raz tzn. smarujemy drugą warstwę czekoladową.

11.
Spód pod sernik smarujemy powidłami śliwkowymi.

12.
Następnie nakładamy sernik na ten mazurkowy spód z powidłami śliwkowymi. Sernik dzięki powidłom przyklei się do spodu. Boki ciasta smarujemy pasami - raz powidłami śliwkowymi, a raz stopioną wcześniej białą czekoladą.

13.
Wyciągamy z lodówki "pisanki" z białej czekolady (odklejamy z nich papier do pieczenia) i układamy na górze ciasta. Pisanki ozdabiamy we wzorki pisakami cukrowymi oraz płatkami migdałowymi.

wp

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp