Sernik bez mąki zwany wiedeńskim
- - 1 kg tłustego sera
- - 8 żółtek + 8 białek
- - zapach arakowy
- - kostka masła
- - ew. łyżka mąki ziemniaczanej
- - ew. dwie garście rodzynek zamoczonych uprzednio w rumie
- - 25 dag ugotowanych ziemniaków
- - niepełna szklanka cukru
Do malaksera wrzucamy masło z cukrem, ucieramy dodając po żółtku. Dorzucamy pokruszony ser i pokrojone drobno ziemniaki. Wlewamy kilka kropli zapachu. Osobno ubijamy białka i mieszamy z masą oraz z rodzynkami, jeśli się lubi.
Przelewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 45-50 min przy 180 st C. Po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy go od razu, żeby sernik nie opadł.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze