Trwa ładowanie...
d452erl
21 lutego 2012, 15:23

Sernik bez mąki zwany wiedeńskim

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d452erl
Składniki
  • - 1 kg tłustego sera
  • - 8 żółtek + 8 białek
  • - zapach arakowy
  • - kostka masła
  • - ew. łyżka mąki ziemniaczanej
  • - ew. dwie garście rodzynek zamoczonych uprzednio w rumie
  • - 25 dag ugotowanych ziemniaków
  • - niepełna szklanka cukru
Przepis

Do malaksera wrzucamy masło z cukrem, ucieramy dodając po żółtku. Dorzucamy pokruszony ser i pokrojone drobno ziemniaki. Wlewamy kilka kropli zapachu. Osobno ubijamy białka i mieszamy z masą oraz z rodzynkami, jeśli się lubi.
Przelewamy masę do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy 45-50 min przy 180 st C. Po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy go od razu, żeby sernik nie opadł.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d452erl
d452erl
d452erl
Więcej tematów
d452erl

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj