Serduszka cynamonowe
- 25 dag mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- jajko
- laska wanilii
- białko do smarowania
- tłuszcz do wysmarowania formy
Mąkę wraz z proszkiem i cynamonem przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać jajko utarte z cukrem, szczyptą soli, rozdrobniona wanilią i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 3 mm i foremką wycinać serduszka.
Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka, posmarować z wierchu białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180stc przez około 15 minut.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze