Serca z kremem truskawkowym
- CIASTO:
- 1 żółtko
- 1 białko
- 5 dag cukru
- 3 łyżki maki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 dag mąki ziemniaczanej (1 kopiasta łyżka)
- 2 dag stopionego masła (1 i 1/2 łyżki)
- KREM:
- 1 łyżka żelatyny
- 150ml jogurtu truskawkowego
- DO DEKORACJI:
- cukier puder
Żółtko utrzeć z cukrem do białości. W drugiej misce ubić białko na sztywną pianę, wyłożyć na utarte żółtko.
Oby dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito bezpośrednio na pianę. Całość delikatnie wymieszać łyżką, stopniowo dolewać stopione masło.
Foremki natłuścić, oprószyć mąką, napełnić przygotowanym ciastem. Piec 20 minut w 170-190stC.
Gotowe ciastka przestudzić w foremkach, a następnie ostrożnie wyjąć i przełożyć na deskę kuchenną, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przyrządzić nadzienie: żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do jogurtu i wymieszać.
Z kartonów wyciąć szablon w kształcie serduszka, nieco mniejsze od ciastka, w środku wyciąć jeszcze mniejsze serduszko, tak by powstał sam kontur.
Ostudzone ciastka ostrożnie przekroić w poprzek, przekładać przygotowanym kremem.
Gotowe serduszka oprószyć cukrem pudrem używając szablonu.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze