Seler naciowy au gratin
- 2 szklanki łodyg selera naciowego pokrojonych poprzecznie na kawałki o długości 2 1/2 cm
- 2 1/2 szklanki sosu beszamelowego (białego), przygotowanego jak w przepisie na bisque z ostryg
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki startego żółtego sera (na przykład gruyère lub parmezanu)
- 4 łyżki masła
- sól
1. Seler ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z białym sosem i utartym serem.
2. Otrzymaną mieszaninę przełożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego połową masła, posypać bułką tartą i ułożyć na wierzchu drugą połowę masła rozdrobnioną na małe kawałeczki. Piec w temperaturze 205°C przez 20 minut albo aż bułka tarta dobrze się zrumieni.
*Otrzymujemy 4–6 porcji
UWAGI LIZ:
Gima nie precyzuje, jakiego sera należy użyć, ale gruyère wyjątkowo dobrze smakuje w tej zapiekance.
Uważaj na bułkę tartą, kiedy będzie się rumienić, żeby jej nie spalić. Jeśli zbyt szybko mocno zbrązowieje, nakryj naczynie folią aluminiową i piecz dalej.
Przepis poleca Kuchnia prababci
Podziel się opinią
Komentarze