sandacz na sposób badakszonijski
- 1 sandacz (ok.1,5 kg)
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 mała cebula
- 100 g masła
- 1 kieliszek białego wina
- pieprz
- olej
- 500 g pomidorów
- 2 filiżanki brązowego sosu
- 1 świeża papryka
Rybę przygotowaną jak zwykle, mięso oddzielić od ości i kręgosłupa, ściągnąć skórę, filety posolić i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Głowę i kręgosłup z ościami ugotować w dobrze osolonej wodzie. Wywar ten z taką samą ilością białego wina wylać na rybę, naczynie przykryć folią aluminiową i dusić filety w piekarniku. Posiekaną cebulę udusić na 50 g masła, dodać pomidory bez pestek, pokrojoną w krążki paprykę i drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Wszystko to posolić i udusić do miękkości. Dodać brązowy sos, oprószyć pieprzem, połączyć z pozostałą ilością masła i niewielką ilością wywaru rybnego, jeszcze raz zagotować. Rybę ułożyć na półmisku i zalać powstałym sosem. Podawać na gorąco.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze