Sałatka ziemniaczana
- 1kg ziemniaków
- 10dag zielonych i czarnych oliwek
- 25dag zielonej lub żółtej fasolki szparagowej(może być mrożona)
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki kaparów
- Sos:4 fileciki anchois
- mała cebula
- 2/3 szklanki oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- po dwie łyżeczki posiekanej natki pietruszki,bazylii i majeranku
- sól i pieprz
Anchois i cebulke posiekać,dodać zioła,oliwe,ocet,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.Fasolke gotować w posolonej wodzie 10min.odcedzić i przelać zimną wodą.Ziemniaki obrać i pokroić w kostke.Gotować w posolonej wodzie 12min,odcedzić,przełożyć do miski.Sos lekko podgrzać,połową zalać ziemniaki,wymieszać.Ciepłe ziemniaki rozłożyć na talerzach.Fasolkę wymieszać z resztą sosu,rozłożyć na ziemniakach,posypać posiekaną cebulą,kaparami i oliwkami
Przepis dodał użytkownik jolab338
Podziel się opinią
Komentarze