Sałatka ze smażonym pstrągiem łososiowym
- 120 g świeżego pstrąga łososiowego (filet)
- kilkanaście liści sałaty dębolistnej lub innej dowolnej ulubionej
- 2 jajka kurze
- kilka rzodkiewek
- pół cebuli
- sok z 1/3 cytryny
- po kawałku papryki czerwonej i żółtej
- olej rzepakowy
- sól morska i pieprz czarny świeżo mielone wg uznania
Z ryby ściągnąć skórę, opłukać, osuszyć. Skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ósemki.
Liście sałaty, papryki i rzodkiewki opłukać, osuszyć. Papryki pokroić w grubszą kostkę, rzodkiewkę w krążki, a cebulę w piórka.
Na talerzu lub półmisku ułożyć kolejno - sałatę, rozsypać papryki rzodkiewkę i cebulę.
Na to wyłożyć jajka i rozdrobnionego pstrąga łososiowego. Całość pokropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i możemy podawać.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik evita0007
Podziel się opinią
Komentarze