Sałatka z Plamiacza i pomaranczy
- 800g wedzonego plamiacza
- 1 mała piertuszka,
- 6 ziaren czarnego pieprzu, lisc laurowy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150ml jogurtu naturalnego
- 150g majonezu
- 1 mała drobno posiekana cebula,
- 2 łyz kolendry,
- pieprz, sól
- 3 duże pomarańcze obrane ze skórki pokrojone w kawałki
- 225g ryżu ugotowanego i ostudzonego,
- 12 lisci salaty,
- 2 łyżki płatków migdałów
Włożyc rybę na patelnie i nalac tyle wody aby ja przykryła. Dodac pietruszkę, ziarna pieprzu, lisc laurowy i sok z cytryny. Doprowadzic do wrzenia.przykryc i gotowac 5-8 min. Odcedzic rybę, obrac ze skóry i osci rozdrobnic i odstawic. w dużej misce wymieszac jogurt z majonezem, cebula, soa, pieprzem, ryżem, ryba, i kawałkami pomarańczy wraz z sokiem który z nich wyciekł. Starannie wymieszac i odstawic na 30 min. Duży półmisek przykryc liscmi sałaty i przełożyc na nie sałatkę. posypac pokrojonymi migdałami.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze