Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka
- 1 opakowanie (około180g) mix sałat z rukolą lub opakowanie ulubionego miksu sałat
- 2 filety piersi z kurczaka
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 15 czarnych oliwek bez pestek
- 12 pomidorków cherry
- 6 rzodkiewek
- Marynata do kurczaka:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki różowego octu z winogron
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy np.sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz kolorowy, duża szczypta tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty do kurczaka.
- Sos winegret:
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki różowego octu z winogron
- pieprz kolorowy,sól,cukier do smaku
- świeży posiekany koperek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu winegret. Schłodzić
Do marynaty włożyć mięso (jeśli piersi są bardzo grube, można je przekroić poziomo na 2 części) i obtoczyć je dokładnie. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Piersi ułożyć na rozgrzanym grillu (lub na patelni grillowej) i grillować po kilka minut z każdej strony.Odstawić do wystygnięcia,następnie pokroić w paski.
Pomidorki,rzodkiewkę pokroić w plastry.Suszone pomidory w paski. Do miski włożyć mix sałat,dodać pomidorki,rzodkiewkę,suszone pomidory,oliwki i delikatnie wymieszać.Wyłożyć na talerz (talerze),położyć pierś z kurczaka. Przed podaniem polać sosem winegret.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze