Sałatka z brokuła i kalafiora
- na 4 porcje:
- mieszanka warzyw brokuł i kalafior (cena ok. 5,20 zł)
- 4 jajka
- 200 g chudego, wędzonego boczku
- sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- świeżo mielony pieprz,
- mielona słodka papryka
Mieszankę warzyw wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 15 minut.
Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Boczek kroimy w kwadraciki i podsmażamy na patelni bez tłuszczu, aż będzie chrupiący.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem.
Na talerzu układamy ugotowane warzywa: na zewnątrz brokuł, wewnątrz kalafior. Na wierzchu kładziemy pokrojone na ćwiartki jajka i polewamy sosem. Całość posypujemy kawałkami boczku i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką.
Źródło zdjęcia: TanioSzybkoSmacznie.pl
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze