Sałatka rzodkiewkowa z tuńczykiem
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki dobrej oliwy (extra virgin)
- 1/4 łyżeczki soli (do smaku)
- 50 dag rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki lub na cząstki
- 2 łyżki posiekanej natki
- 3 posiekane dymki
- 6 dużych
- czarnych oliwek (wydrylowanych i posiekanych lub pokrojonych na połówki)
- 2 puszki tuńczyka w oliwie
- 1 średniej wielkości sałata rzymska lub inna umyta osuszona i porwana
Przygotuj sos sałatkowy: wymieszaj trzepaczką sok cytrynowy z oliwą i solą. Przełóż do miski rzodkiewki, natkę, dymki i oliwki, dodaj dokładnie osączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka. Wymieszaj przygotowane składniki sałatki, polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Na półmisku lub na talerzykach ułóż pokrojoną sałatę rzymską, ułóż na niej porcje sałatki tuńczykowo-rzodkiewkowej i od razu podawaj.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze