Sałatka ryżowa z szynką
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 20 dag szynki
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- łyżeczka oleju
- papryka czerwona
- 2 kwaśne jabłka
- 2 małe banany
- szklanka naturalnego jogurtu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Szynkę, paprykę i obrane jabłka pokroić w kostkę, ogórki w półkrążki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, przestudzić.
W salaterce wymieszać ryż z szynką, cebulą, ogórkami, papryką i jabłkami.
Jogurt wymieszać ze śmietaną, z sokiem z cytryny i curry, doprawić solą i pieprzem.
Składniki sałatki zalać sosem, dokładnie połączyć, na koniec dodać banany pokrojony w talarki. Przed podaniem przyozdobić zielona pietruszką.
Podawać z pieczywem na kolację.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze