Sałatka na zimę
- kapusta biała
- 1,5 kg ogórków zielonych
- 0,5 kg marchewki,
- 0,3 kg sztuki pietuszki
- 2 papryki czerwone
- 2 pory,
- szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 łyżki soli
1. Kapustę drobno poszatkować, ogórki pokroić w plasterki natomiast marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Pora pokroić w plasterki a paprykę w kostkę.
2. Z wody, octu, cukru, oleju i soli przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować.
3. Warzywa wymieszać z ostudzoną zalewą.
4. Pozostawić na 2-3 godziny.
5. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut.
Przepis dodał użytkownik AnnMarie
Podziel się opinią
Komentarze