Sałatka azjatycka
- 1 świeży, obrany ogórek
- 1 średnia oskrobana marchewka
- 8 białych rzodkiewki lub 1 obrana średnia, czarna rzodkiew
- 6-10 dkg szynki
- 2 łyżeczki sali
- 1 łyżeczka cukru
- Sos
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżki octu (8 proc.)
- 1/2 łyżeczki czerwonego słodkiego wina
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Ogórek, marchew, rzodkiewkę i szynkę pokrajać w paseczki o długości 3 cm. Jarzyny posolić, odstawić na 30 min, wypłukać z soli, posypać cukrem, odstawić na 30 min. Składniki sosu wymieszać. Osączyć jarzyny, wyłożyć na czystą ściereczkę, osuszyć. Ułożyć razem z szynką w salaterce, polać sosem. Podawać natychmiast.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze