Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado
- 1 główka sałaty lodowej
- 200 g sera feta
- 200 g truskawek
- 1 awokado
- 1 łyżka sezamu
- Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.
Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze