07-06-2008 11:40
Sajgonki po khmersku
Przepis
Oceń jako pierwszy:
Składniki
- 2 szklanki pokrojonej drobno klakazji (kleśnicy)
- 1 szklanka startej na grubym tarle marchewki
- 2 szklanki posiekanej kapusty
- 1 szklanka pokrojonej cebuli
- 4 ząbki pokrojono drobno czosnku
- 2 szklanki pokrojonego drobno tofu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 25 kawałków papieru ryżowego (średnicy 25 cm)
- olej do głębokiego smażenia
Przepis
Klakazję, kapustę, marchew, cebulę i czosnek wymieszać w odpowiednio dużej misce, lekko posolić, a gdy składniki ?puszczą? sok dokładnie go odcisnąć. Dodać tofu i przyprawy, dokładnie wymieszać, odstawić. Do odpowiedniej miseczki wlać letnią przygotowaną wodę, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Każdy kawałek papieru ryżowego zamoczyć przez około 30 sekund w przygotowanej wodzie, rozkładać na desce, rozłożyć na nim farsz i dokładnie zawinąć. W rondlu rozgrzać olej i smażyć przygotowane sajgonki do momentu uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z oleju odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby obsączyć sajgonki z nadmiaru tłuszczu.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.