Ryż po seczuańsku
- 200g. ryżu białego długoziarnistego
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok.350g)
- 1 puszka groszku konserwowego (400g)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)
- 300g papryki konserwowej
- 200g cukinia konserwowa
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki korzeń
- 1 średnia por (tylko biała część)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sól,pieprz
- papryka słodka,papryka pikantna,curry
- sos sojowy,sos worcester do smaku
Marchewkę,pietruszkę obieramy,płuczemy,kroimy w niewielką kosteczkę,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,odcedzamy,studzimy.Ryż gotujemy na sypko z dodatkiem curry,soli,papryk
(po łyżeczce),odcedzamy,studzimy.Filet płuczemy,kroimy w nieduże paski,solimy,posypujemy papryką,smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano,dodajemy cieniutko pokrojoną por smażymy aż lekko zmięknie,studzimy.Kukurydzę,groszek dokładnie odcedzamy.Paprykę konserwową,cukinię kroimy w niewielką kostkę.Wszystkie składniki mieszamy w misce doprawiamy do smaku.Ryż nakładamy na salaterki,posypujemy posiekaną zieleniną.SMACZNEGO.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Podziel się opinią
Komentarze