Ryba po grecku
- 5 średniej wielkości cebuli
- 1 duży seler
- 1 duża pietruszka korzeń
- 6 średnich marchewek
- 1 średniej wielkości por ( tylko biała część )
- 200ml. oleju słonecznikowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości )
- 1 łyżka musztardy ( ostrej )
- 3-4 liścia laurowego
- 3-4 ziela angielskiego
- sól,pieprz,kwasek cytrynowy,cukier do smaku
- RYBA:
- 7 szt. fileta z ryby ( panga,mintaj,tilapia,dorsz )
- bułka tarta,mąka pszenna,jaja do panierki
- sól,pieprz cytrynowy do smaku
Warzywa płuczemy,obieramy i kroimy w zapałki (nie trzemy na tarce).Cebulę obieramy,kroimy w piórka.Rozgrzewamy szeroki rondel lub brytfankę wlewamy oliwę i smażymy na niej cebulę lekko ją rumieniąc.Dodajemy wszystkie warzywa.Całość dusimy na małym ogniu.W międzyczasie całą rybę panierujemy i smażymy z obu stron na złocisty kolor.Odstawiamy do wystygnięcia.Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy,musztardę i doprawiamy do smaku.Całość mieszamy,dusimy jeszcze ok.5min.(warzywa mają być chrupkie nie rozgotowane).Odstawiamy do ostygnięcia.po tym czasie przekładamy na przemian do głębokiego naczynia :najpierw sos potem rybę.Dekorujemy cytryną.SMACZNEGO
Przepis dodał użytkownik buciol78
Podziel się opinią
Komentarze