roladki z serem
- masło zimne 3 ćwiartki
- ser żółty starty 2,5 szkl.
- mąka 1 szkl.
- bułka tarta 2 szkl.
- jaja 5 szt.
- olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz szczypta do smaku
- Podwójna pierś z kurczaka 5 sztuk średnich
- sól do smaku
Piersi z kurczaka ponacinać ostrym nożem tak by powstały kieszenie.
Ułożyć na desce i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Przygotowane piersi kurczaka natrzeć z każdej strony solą i pieprzem.
Do każdej kieszeni włożyć porcję masła i startego sera.
Zwijać uważnie piersi tak by masło i ser podczas smażenia nie wypłynęło.
Brzegi roladek spiąć wykałaczkami.
Każdą roladkę obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce.
Na rozgrzany olej kłaść roladki i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Pod koniec smażenia zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką.
Dosmażyć jeszcze 10 minut.
Gdy roladki będą gotowe wyjąć wykałaczki.
Na talerzu ułożyć liście sałaty a na nich gorące roladki.
Podawać z frytkami.
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze