Roladki z kurczaka z fasolką szparagową i wędzonym boczkiem
- 2 duże piersi z kurczaka
- fasolka szparagowa zielona lub żółta (ugotowana) ok. 20 sztuk
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej
1. Piersi przekrój wzdłuż na pół, następnie każdy kotlet rozbij cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Każdy z nich oprósz przyprawami.
2. Ugotowaną fasolkę podziel na cztery porcje – każdą z nich zawiń w plastry boczku i wyrównaj boki powstałych "snopków", odcinając ich końce.
3. Na każdy kotlet połóż przygotowany "snopek" i zwiń jak tradycyjne zrazy, zaczynając od boków. Powstałe roladki zepnij wykałaczką.
4. Roladki smaż na patelni z każdej strony na złoty kolor - ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz. Pamiętaj, aby przed podaniem wyjąć z roladek wykałaczki. Danie serwuj z jasnym sosem i ulubioną kaszą.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze