Roladki wieprzowe z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Roladki wieprzowe z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to prawdziwa poezja smaku. Nie wymagają wyszukanych dodatków, wystarczy kremowe puree i gotowane mini marchewki. Będzie pysznie!
- 360 g schabu wieprzowego bez kości (5 plastrów)
- 5 dużych suszonych pomidorów
- 10 plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml mleka (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
Do podania:
- puree ziemniaczane
- marchewki gotowane na parze
Mięso rozbić tłuczkiem, doprawić przyprawami. Na każdy plaster nałożyć szynkę parmeńską i pomidora. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoty kolor. Następnie przełożyć do bulionu i zagotować.
Cebulę i czosnek pokroić drobno lub włożyć do rozdrabniacza. Dodać do bulionu i wymieszać. Przewrócić roladki. Po 20 minutach roladki wyjąć i ponownie podsmażyć na patelni z obu stron. Z bulionu można przygotować sos, zabielając go mlekiem dokładnie wymieszanym z mąką.
Roladki po usunięciu wykałaczek podawać z ziemniaczanym puree i marchewką gotowaną na parze. Opcjonalnie można dodać sos.
Podziel się opinią
Komentarze