Rolada z surowa masa jabłeczna
- - Ciasto:
- - 5 jajek
- - 15 dag cukru
- - 10 dag mąki
- - 1 łyżka masła do posmarowania pergaminu
- Nadzienie:
- - 1 kg jabłek
- - 10 dag cukru
- - sok z 1 cytryny
- - 1 łyżeczka mielonego cynamonu albo 1 łyżka skórki z cytryny
- - 3 łyżki cukru pudru
Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek. Pod koniec ubijania wsypuj po trosze cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaj żółtka, mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na masę przesiej mąkę i delikatnie mieszaj łyżką. Rozłóż ciasto równo na natłuszczonym pergaminie, ułożonym na prostokątnej blaszce. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wyjmij ciasto na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmij pergamin, a ciasto zwiń razem ze ściereczką w ścisły rulon. Odstaw do wystygnięcia. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon lub skórkę z cytryny i 10 dag cukru. Ciasto odwiń ze ściereczki i pokryj warstwą jabłek. Ponownie zawiń ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze