Rolada z porzeczkami
- NA CIASTO:
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- po 8 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- NA MASĘ:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 25dag czarnych porzeczek
- 50 dag malin
- 50 dag twarogu
- 10 dag cukru
- 4 łyżki likieru Cassis
- 50 dag kremówki
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mielonych pistacji
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 4 łyżek wody. Pod koniec ubijania dosyp cukier, wbijaj po 1 żółtku. Dodaj oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blasze (39x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp 200stC. Przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, usuń papier. Twaróg utrzyj z cukrem i likierem. Wymieszać z 20 dag malin przetartych przez sitko i rozpuszczoną żelatyną. Ochłodź. Kiedy masa zacznie się ścinać, wymieszać z 13 dag ubitej śmietany. Rozsmaruj na cieście. Posyp 20 dag malin i porzeczkami. Zroluj biszkopt. Schładzaj 4 godz. Posmaruj 2/3 pozostałej śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Resztę śmietany, owoców i pistacje wykorzystaj do dekoracji.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze