Rolada z jabłkami i cynamonem
- Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1–2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
- Masa:
- 1 kg winnych jabłek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cukier puder wymieszać z cynamonem.
2. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie (łyżką) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną stopniowo mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. W prostokątnej formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, ułożyć równo jabłka, posypać cukrem z cynamonem, zalać ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 40 min.
4. Upieczone, jeszcze gorące, posypać cukrem pudrem, przełożyć na wilgotną ściereczkę i po zdjęciu papieru zwinąć w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
Przepis poleca Polskie pyszności
Podziel się opinią
Komentarze