Rolada z dżemem
- 10 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu zmieszanego pół na pół z wodą
- dżem z rabarbaru uduszonego z żelfikxsem
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając ocet.
Ubić pianę z białek wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę , wymieszać .
Formę wyłożyć papierem pergaminowym , posmarować masłem , wyłożyć warstwę ciasta grubości 1 1/2 cm, wyrównać wierzch powierzchnię.
wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni , piec ok. 15 minut, wyjąć zsunąć z blachy na blat stołu, zdjąć papier ciepły biszkopt posmarować dżemem zwinąć w rulon , zawinąć w serwetkę , schłodzić.
Przepis dodał użytkownik emi2307
Podziel się opinią
Komentarze