Rolada truskawkowa
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wodu
- 12,5 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- Krem:
- 50 dag truskawek
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 opakowanie garaletki truskawkowej
- 3 łyżki cukru
Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, a nastepnie stopniowo wsypywać mke z proszkiem do pieczenia. Wszyskie składniki delikatnie wymieszać, aby nie rozbić piany.
Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Truskawki zmiksowac z cukrem. Galaretke spożądzić według przepisu, urzywając 1/2 ilości wody podanej na okapowaniu. Ostudzić, wymieszac z musem truswkawkowym.
Śmietane ubić na sztywno, odłożuć 4 łyżki do przybrania rolady, a reszte wymieszac z musem.
Upieczone ciasto wyjąć na czystą lnianą ściereczkę posypaną cukrem puderm. Zdjąc papier i za pomocą ściereczki zwinąć, gdy jest jeszcze gorące. Kiedy ciasto wystygnie, rozwinąć je, nałożyć nadzienie i znów zwinąć.Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i przybrać bitą śmietaną i owocami.
Przepis dodał użytkownik laseczka19884
Podziel się opinią
Komentarze