Rolada Makowa
- 4 jaja
- 10dkg cukru kryształ
- 8dkg mąki pszennej
- 5dkg mąki ziemniaczanej
- masa:
- gęsta śmietana (do ubicia na sztywno)
- mak (w zależności od tego ile kto lubi)
żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy połowę cukru (5dkg) i miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy już będą ubite dodajemy drugą połowę cukru i dalej miksujemy, do momentu gdy nie będzie widoczny cukier. do żółtek dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką lub miotełką. na koniec wsypujemy mąki i mieszamy. wstawiamy na 8-10min do uzyskania złotawego koloru. w temp.180 stopni. po wyjęciu z piekarnika roladę zawijamy w ściereczkę do ostudzenia.
masa: śmietanę ubijamy na sztywno, gdy będzie dobrze ubita dodajemy mak( jeżeli ktoś lubi słodką bitą śmietanę, można dodać cukru pudru)
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Jola07
Podziel się opinią
Komentarze