Rolada jabłkowa
- 60-70 dag jabłek szara roleta
- 7 jaj
- cukier waniliowy
- 3 łyżki bułki tartej
- cynamon świeżo sproszkowany
- 10dag cukru
- 14dag mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- masa:
- 40dag masła
- 20dag cukru
- 4 jajka
Blache wyłożyć papierem i posmarować masłem,posypać bułką.Jabłka pokrojone w plastry poukładać na blaszce w rzędy,posypać cynamonem i skropić cytryną i posypać bułka.
Do ubijającego białka dać cukier wymieszany z wanilią.Ubić na sztywno.Żółtka roztrzepać widelcem,dać do piany,mieszać łyżką.Dodać sianą mąkę,delikatnie mieszając.Wlać roztopione masło.
Wymieszane ciasto wylać na jabłka i piec w nagrzanym piekarniku na samym dole na 230 stopni .Z upieczonego ciasta ściągnąć papier,posmarować masą i zawinąć
Masa:Nad parą ubić cukier z jajkami na masę.Wystudzić w wodzie.Masło zmiksować i dodawać do niej po łyżce masy.
Przepis dodał użytkownik prymulcia
Podziel się opinią
Komentarze