Rolada
- Ciasto:
- 4 jajka
- 8 dag cukru pudru
- Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 10 dag maki tortowej
- Nadzienie:
- 40 dag masy krówkowej
- 15 dag rodzynek
- 50 ml rumu
- 650 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- Do dekoracji:
- Opakowanie suszonych moreli
- Rodzynki
- kakao
Ubijamy na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem i cukrem Kamis. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Na koniec wsypujemy delikatnie przesianą mąkę. Rozprowadzamy masę na blaszce (39x39cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na lekko złoty kolor (ok. 15 minut w temperaturze 17 stopni). Upieczone ciepłe ciasto zwijamy na ściereczce w rulon. Po wystygnięciu rozwijamy i smarujemy całość masą krówkową. Na niej układamy rodzynki namoczone w rumie a następnie bitą śmietanę (śmietana 30% ubita z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną oraz z cukrem Kamis). Pozostawiamy część śmietany posmarowania wierzchu i dekoracji. Zwijamy roladę wraz z nadzieniem. Smarujemy ja z zewnątrz pozostałą bitą śmietaną. Dekorujemy np. rodzynkami, paskami suszonych moreli, kakao itp. Po przygotowaniu należy schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik zuzi99
Podziel się opinią
Komentarze