Trwa ładowanie...
d40q3kc
02-04-2013 12:26

Rolada

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d40q3kc
Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 8 dag cukru pudru
  • Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • 10 dag maki tortowej
  • Nadzienie:
  • 40 dag masy krówkowej
  • 15 dag rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 650 g śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • Opakowanie suszonych moreli
  • Rodzynki
  • kakao
Przepis

Ubijamy na sztywno pianę z białek z cukrem pudrem i cukrem Kamis. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Na koniec wsypujemy delikatnie przesianą mąkę. Rozprowadzamy masę na blaszce (39x39cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na lekko złoty kolor (ok. 15 minut w temperaturze 17 stopni). Upieczone ciepłe ciasto zwijamy na ściereczce w rulon. Po wystygnięciu rozwijamy i smarujemy całość masą krówkową. Na niej układamy rodzynki namoczone w rumie a następnie bitą śmietanę (śmietana 30% ubita z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną oraz z cukrem Kamis). Pozostawiamy część śmietany posmarowania wierzchu i dekoracji. Zwijamy roladę wraz z nadzieniem. Smarujemy ja z zewnątrz pozostałą bitą śmietaną. Dekorujemy np. rodzynkami, paskami suszonych moreli, kakao itp. Po przygotowaniu należy schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego!

Przepis dodał użytkownik zuzi99

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40q3kc
d40q3kc
d40q3kc
Więcej tematów
d40q3kc