Rogaliki Wiedeńskie
- 300g mąki przennej
- 100g cukru pudru
- 100g migdałów zmielonych
- 200g masła pokrojonego w kostkę
- 1jajka,
- 2 żóltka
- 1laska wanilii lub 2 cukry waniliowe
- 50g cukru pudru do posypania
Przesiac mąkę na stolnicę. Dodac migdały, cukier, szczyptę soli, masło i siekac dużym nożem przez około 10min. Gdy powstaną grudki wielkosci kaszy dodac całe jajko i żółtka. Siekac az wszystkie składniki sie połaczą. Zagniesc gladkie ciasto, wstawic na 30 min do lodówki.
Rozgrzac piekarnik do 190C. Ciasto podzielic na 2 czesci jedna włożyc ponownie do lodówki. Toczyc z ciasta wałeczki o grubosci ołówka. Odcinac kawałki o długosci 5 cm i formowac rogaliki(o zwężających się końcach. Piec na środkowym poziomie piekarnika 10-12 min, kiedy pierwsza partia się upiecze tak samo postapic z pozostałaa częscią ciasta. Upieczone rogaliki obtaczac w cukrze pudrze i wanilii.
Przepis dodał użytkownik jadwen_j
Podziel się opinią
Komentarze