Rogaliki drożdżowo - kruche
- 0,5kg mąki
- 0,25dag margaryny
- 3 jajka
- 1/2 opakowania śmietany wiejskiej
- 0,10dag cukru pudru
- 0,05dag drożdży
- cukier waniliowy
- odrobinka soli
- Dodatkowo:
- powidła do nadziewania
- cukier kryształ do posypania
- żółtka (dodać troche wody)do posmarowania
Śmietane wymieszać z drożdżami i pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę lekko rozpuścić na papkę.
Ze wszystkich składników (śmietana+drożdże, margaryna, cukier puder, sól, cukier waniliowy,jajka,mąka) zarabiamy ciasto.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na małe trójkąty, szprycujemy powidła i zwijamy rogale. Zwinięte rogale smarujemy jajkiem i sypiemy cukrem kryształem.
piec w temperaturze 180
Przepis dodał użytkownik ninka
Podziel się opinią
Komentarze