rogaliki
- 50 dag mąki
- 25 dag Kasi
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- powidło śliwkowe
- cukier puder do posypania rogalików
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło.
Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze