Ravioli ze szpinakiem i ricottą (Schlützkrapfen)
- Ciasto:
- 400 g żytniej mąki
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- letnia woda, jeśli potrzeba
- Nadzienie:
- 100 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, szczypiorek
- 3 łyżki stołowe oleju
- 2 łyżki stołowe parmezanu
- 1 ugotowany ziemniak
Zagnieć mąkę, jaja, sól i olej na gładkie ciasto. Jeśli potrzebujesz, dolej ciepłej wody. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj (np. szklanką) okręgi. Przygotuj nadzienie: wymieszaj ugotowany, posiekany szpinak z serem ricotta, rozgniecionym ziemniakiem, parmezanem, szczypiorkiem i ziołami. Kółka z ciasta wypełnij nadzieniem i zlep razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Gotuj we wrzątku i serwuj z masłem i parmezanem.
Przepis poleca Tyrolskie specjały
Podziel się opinią
Komentarze