Rajskie mleczko z truskawkami
- Biszkopt:
- 3 jaja
- 0,5 szklanki maki tortowej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- Masa:
- ok 1 kg truskawek
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 galaretki truskawkowe (na 0,75 litra wody)
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniow delikatnie mieszając wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszke i pieczemy ok 20-30 minut.
Rozpuszczamy galaretki w 0,5 litra wody i studzimy. Gdy galaretki zaczynają tężec ubijamy na sztywno śmietanę. Dolewamy galaretki (częśc zosawiamy żeby polac ciasto) i dokładnie miksujemy. Na biszkopcie układamy truskawki jedna obok drugiej. Zalewamy masą śmietanową i wkładamy do lodówki. gdy masa stężeje polewamy z wierzchu pozostała galaretka i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przepis dodał użytkownik kluki1
Podziel się opinią
Komentarze