Pyzy zbójnickie
- 2,5 kg ziemniaków ,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- sól.
- Farsz:
- 1/2 kg kiełbasy lub dowolnego gotowanego mięsa,
- 1 duża cebula ,
- pieprz,sól.
1,5 kg ziemniaków obrać ,utrzeć i odcisnąć.1 kg ziemniaków ugotować i zmielić lub przecisnąć przez praskę . Połączyć masy ziemniaczane , osolić do smaku i zagnieść z nich ciasto dodając tyle mąki ziemniaczanej , by dało sie z niego formować kluski.Kiełbasę lub gotowane mięso zmielić wraz z cebula , ostro przyprawić i faszerować kluski.Gotować we wrzącej wodzie ok. 20 min. Podawać polane skwarkami lub zrumienionym masłem z surówka z kiszonej kapusty.
Przepis dodał użytkownik Gosia25
Podziel się opinią
Komentarze