Pyszne ciasto czekoladowe "Leśne Runo"
- Składniki:
- ? 100 g masła + do posmarowania blaszki
- ? 200 g ciemnej czekolady
- ? 3 jajka
- ? 125 g mąki z pestek dyni(zmielone) + do posypania po wierzchu migdały (zmielone)
- ? 100 g białego drobnego cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałki i razem z połową (100 g) czekolady połamanej na kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i dodać roztrzepane żółtka oraz mąkę z pestek dyni (lub zmielone migdały), wymieszać łyżką.
Białka ubić na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca, biała i sztywna piana jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodać 1/4 piany z białek i wymieszać na gładką masę. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec połączyć z posiekaną na kawałeczki czekoladą (100 g).
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut (ciasto podniesie się podczas pieczenia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do zastygnięcia na około pół godziny (ciasto opadnie, skurczy się i miejscami popęka). Posypać mąką z pestek dyni.
Przepis dodał użytkownik siupsiup
Podziel się opinią
Komentarze